"Ne kadar daha az mimarlık yaparsak o kadar etik bir iş yapmış oluruz" GAÜ Öğretim Üyeleri Florida Üniversitesi’nde Mimarlık ve Etik İlişkisini Sorguladılar.

Tarih: 09/12/2016

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki, Florida Üniversitesi`nde geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen "Etik ve Yapılı Çevre" (Ethics and the Built Environment) Uluslararası Sempozyomu`na; Ana konuşmacı (keynote speaker) olarak davet edilen, Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri  ile Doç. Dr. Hossein Sadri "Daha az Mimarlık, Daha Çok Etik" (Less Architecture, More Ethics) başlığı ile sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Konuşmalarında, insan merkezli dünyanın, başta doğa olmak üzere; yeryüzündeki ortaya çıkardığı çevresel ve sosyal felaketlerden örnekler vererek, mimarlık ve yapılı çevrenin, bu süreçlerdeki rolüne değinen Zeybekoğlu ve Sadri, etik olması gerekenin, ‘egosistem’ yerine ekosistemin yerleşmesi olduğunu vurgulayarak, mimarlığın en aza indirgenmesi gerektiğini belirttiler.

Dr. Zeybekoğlu ve Dr. Sadri; Mimarlık Bölümü’nde ortaklaşa yürüttükleri ‘tasarım stüdyosu’ derslerinde, bu bağlamda gerçekleştirmekte oldukları eğitim felsefesi ve içeriğinden örnekler de verdiler. Odak noktasının etik olduğu; bir mimarlık eğitiminin mümkün ve hatta gerekli olduğuna vurgu yaparak, katılımcılar ile eğitim çıktılarını paylaştılar.

14-18 Kasım tarihleri arasında, Florida Üniversitesi`nde gercekleşmiş olan "Etik ve Yapılı Çevre" (Ethics and the Built Environment) Uluslararası Sempozyomu`nda; ayrıca GAÜ Mimarlık Bölümü Tasarım Stüdyoları  ile ilgili, 10 paftadan oluşan bir sergi de  gerçekleştirildi.