MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

“DOĞAL MİMARİ STÜDYOSU” GAÜ’DE GERÇEKLEŞTİ.

“DOĞAL MİMARİ STÜDYOSU” GAÜ’DE GERÇEKLEŞTİ.

GAÜ Mimarlık Bölümü; “2016-2017 Akademik Yılı Yaz Okulu” çalışmaları çerçevesinde, 20 farklı doğal yapı tekniğinin kullanıldığı ev ve İnsan yerleşkeleri tasarımlarının öngörüldüğü “Doğal Mimari Stüdyosu”nu gerçekleştirdi.


Ekolojik-doğal yapıların tasarımı ve üretiminin irdelendiği  stüdyo çalışması boyunca  mimarlık öğrencileri; zamanın testinden geçmiş ve insan sağlığını destekleyen yaşam alanları sunan, yeryüzünün  kaynaklarının da bilgece kullanılmasını destekleyen konut ve yerleşke tasarımı eğitimi aldılar.


Girne Amerikan Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi’nden alınan bilgiye göre; Kıbrıs Adası’nın iklimsel koşulları da göz önünde bulundurularak; toprak, taş, bitkiler (saman, ahşap gibi) ve benzer doğal malzemelerin kullanımı ile uygun yapı tekniklerinden de faydalanılarak tasarlanan projelerin detaylı çizimleri ve modellemeleri, yine öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.


Doç. Dr. Senem Zeybekoğlu Sadri ve Doç. Dr. Hossein Sadri tarafından yürütülen  tasarım stüdyosunda ortaya konulan  amacın; çevreye zarar vermeden mimari yapmanın bilgisini ve farkındalığını yaygınlaştırmak olduğu belirtildi.


Özellikle, insanların doğaya verdikleri zararları da onarmak üzere; bilgi, beceri, duyarlılık ve talebi artırma gibi yüksek amaçlara da hizmet edildiği de vurgulanan ‘Doğal Mimari Stüdyosu’nda; günümüzün bilgi ve teknolojisinin kullanıldığı ev ve yerleşkelerin; diğer canlıların da  tüm yaşam ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmış olması, çevrenin onarılması gibi konu başlıkları üzerinde de çalışıldı.   


KIBRIS’TA DA; GAÜ MİMARLIK,  EKO ALTERNATİF  PROJELERE GÜÇ VERİYOR.


Sürdürülebilir tarım ya da permakültür beraberliğinde, bütüncül sistemler tasarımı ve yenilenebilir enerjiler ile desteklenen ‘mimaride ekolojik yaklaşım’ın; aynı zamanda sosyal dönüşüm için etkin bir araç olduğu vurgulandığı “2016-2017 Yaz Okulu” akademik literatüründe; düşük maliyetli barınak, sürdürülebilir arazi kullanımı, doğal kaynakların bilinçli kullanımı, yapılarımızın yerelleşmesi ve güzelleştirilmesi, kültürün ve geleneksel bilgeliklerin korunması ile devamı, toplumun canlandırılması gibi konu başlıkları da öne çıkarıldı. Tasarım stüdyosu kapanış sergisi ile sona erdi.