MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

Prof. Dr. Güven Arif Sargın GAÜ'nün Cuma Seminerlerinde

Prof. Dr. Güven Arif Sargın GAÜ'nün Cuma Seminerlerinde

Dünya Sorunlarina Mimari Çözüm Ve Praxis GAÜ’de Irdelendi

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin organize ettiği ve Kıbrıs Türk Mimarlar Odasının katkılarıyla "Dünya Problemleri Karşısında Mimarlık" başlığıyla gerçekleşen seminerler dizisi "Praksis: Mimarlığın Toplumsal Sorumluluğu Olabilir mi?" (Parxis: Can Architecture be Socially Responsible) konulu seminer ile devam etti.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Millenium Kompleks Seanto Kongre Merkeiznde gerçekleşen seminere Türkiye Mimarlar Odası Başkan Yardımcısı ve ODTÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güven Arif Sargın konuşmacı olarak katıldı.

"Praksis: Mimarlığın Toplumsal Sorumluluğu Olabilir mi?" (Parxis: Can Architecture be Socially Responsible) başlıklı konuşmasıyla Prof. Sargın, mimarlığın 19. yüzyıldan itibaren gelişmelerine değinerek, Praxis kavramı çerçevesinde mimarlığı uzun vadeli amaçlar içeren bir eylem olarak tanımladı. Toplumsal aracıların katılımıyla ve yaratıcı bir süreç olarak gerçekleşen gündelik mimarlığın günümüzün elit mimari anlayışlarından ayrıştığına vurgu yaparak, günümüz insanın ekonomi odaklı olmasına dikkat çeken Prof. Sargın mimarlığın ancak politik bir amaç edinen "praksis" gerçekleştiren mimarlar tarafından kurtarılabileceğini, bununla beraber dünya problemlerine karşı bir mimari duyarlılık geliştirilebileceğini vurguladı.

Kıbrıs meslek çevreleri ve üniversiteleri tarafından yoğun ilgi gören seminer sonunda Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Hossein Sadri tarafından Prof. Dr. Güven Arif Sargın'a teşekkür plaketi verildi.

2012 yılının son semineri ise Macaristan Central European Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Jakob Rigi’nin konuşmacı olarak katılacağı Kamusal Mekan ve Kent konulu seminer ile 28 Aralık 2012 Cuma günü saat 10:00'da gerçekleşecek. GAÜ Millennium Kompleks Senato Kongre salonunda gerçekleşecek seminer halka açık olacak.