MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

"Başkaldıran Kentler" GAÜ'de İrdelendi

"Başkaldıran Kentler" GAÜ'de İrdelendi

Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin organize ettiği 6. Cuma Seminerinde Avrupa'nın en önemli sosyal bilimler üniversitesi olan Central European Üniversitesi "Kentsel Antropoloji ve Sosyoloji" bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Jakob Rigi konuşmacı olarak katıldı.

"Dünya Problemleri Karşısında Mimarlık" başlığıyla Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin organize ettiği 6. Cuma Seminerinin misafir konuşmacısı Avrupa'nın en önemli sosyal bilimler üniversitesi olan Central European Üniversitesi "Kentsel Antropoloji ve Sosyoloji" bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Jakob Rigi oldu. Dünyamızın en önemli düşünürlerinden David Harvey'nin yeni kitabının konusu olan "Başkaldıran Kentler" konusunu irdeleyen Dr. Jakob Rigi'nin konuşması çeşitli bilim dallarından ve farklı üniversitelerden akademik çevre tarafından ciddi ilgi gördü.

ABD Cornell Üniversitesi, Londra Üniversitesi ve Edinburg üniversitelerinde öğretim üyeliği yapmış ve özellikle kent antropolojisi alanında dünyaca tanınan akademik çalışmalara imza atan Dr. Rigi GAÜ'deki konuşmasının giriş kısmında kentlerin insanlar tarafından şekillendikleri günden günümüze kadar geliştikleri farklı aşamaları ekonomik, kültürel, politik ve sosyal bakış açılarıyla sundu. Konuşmasının ikinci bölümünde ise Dr. Rigi tüm bu süreçlerde oluşan iktidar biçimlerinin kentlerdeki şekillenmesini dikkate alarak, kentlerin başkaldırıların merkezi olma nedenlerini açıkladı. Daha sonra ekonomik krizler ve başkaldırılar arasındaki ilişki çerçevesinde, son 3 senede dünyada ortaya çıkan çeşitli başkaldırıların kökenlerine değinerek, Dr. Rigi inşaat patlaması, ekonomik kriz ve ardından başkaldırıların aynı kökenden kaynaklandıklarının altını çizdi.

Dr. Rigi'nin konuşmasının ardından soru-cevap kısmında, Dr. Rigi inşaat sektörüne ve mimari projelerine yatırım yapılmanın ekonomik krizi önleme amaçlı yapıldığını ancak uzun vadede hep başarısız kaldığını söyleyerek, Avrupa kentlerindeki prestij mimari projeler ve büyük kentsel dönüşüm projelerinin geçici olarak krizi önleme amacı taşısalar da Yunanistan örneğinde olduğu gibi büyük sorunların zeminini oluşturduklarını dile getirdi. Soru cevap kısmının ardından Dr. Rigi'ye Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili, Yrd. Doç. Dr. Hossein Sadri tarafından teşekkür plaketi takdim etti.