MİMARLIK, TASARIM VE GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ “Kıbrıs Meselesinin Mekansal Yansımaları” Konusunu Uluslararası Konferansta İşledi

GAÜ “Kıbrıs Meselesinin Mekansal Yansımaları” Konusunu Uluslararası Konferansta İşledi

GAÜ mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar fakültesi dekan vekili Yrd. Doç. Dr. Hossein sadri uluslararsı konferansta kıbrısı temsil etti.

Amsterdam Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi ve Amsterdam Üniversitesi Sanat Fakültesi'nin birlikte organize ettiği Uluslararası "Yarışan Hatıralar" (Competing Memories) konferansına davetli olarak katılan GAÜ Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan vekili Yrd. Doç. Dr. Hossein Sadri, Kıbrıs meselesinin mekansal yansımaları konusunda konuşma gerçekleştirdi.

"Bölünmüş Kıbrıs'ta Yerleşmiş Hatıralar ve Yerinden Olmuş İnsanlar" (Placed Memories and Displaced People in Divided Cyprus) başlıklı sunumunda Sadri, Kıbrısta gerçekleşen çatışmaların Kıbrıslıların gündelik yaşamlarında kullandıkları mekanlara ve anıtsal mekanlarına yansımalarını, insanların anılarının mekanlarda somutlaşması olgularını kronolojik gelişimiyle ele aldı.

Konuyla ilgil açıklamada bulunan Sadri, Bu sunum ilk kez ortaya konulan barışın mekanlardaki izleri konusunu gündeme taşıyarak, savaş dönemlerinin barış zamanlarına göre daha kısa sürmelerine rağmen mekanlarda daha çok iz bırakabildiklerine dikkat çekerek, barışın mekanda izinin nasıl olduğu sorusunu irdeledi. Ayrıca Kıbrıs meselesinin mekansal izleri üzerine başlattığı araştırmaların ilk sonuçlarını ortaya koyduğu belirten Sadri, barışın mekanlaşması üzerine teorilerini dinleyicilerle paylaştığını ve bu çalışmanın sonuçlanmasıyla mimarlığın barışın tesisi ve sürdürülmesi konusunda katkı sunabileceğini umut ettiğini, Kıbrıs odaklı bu araştırmanın sonuçlarının evrensel düzeyde kullanabileceğini ifade etti.